“Aşpaz” peşəsinin əsas meyarları:
- Ərzağın təhlükəsiz və gigiyenik şəraitdə hazırlanmasını təmin etmək, texniki təhlükəsizlik normalarına riayət etmək;
- Ərzaq və un məmulatlarının bişirildiyi sahələri, o cümlədən avadanlıqları yoxlamaq və təmizləmək;
- Menyunun hazırlanması:
- Menyuya daxil olan qidaları planlaşdırmaq, seçmək, tapşırıqlar siyahısını dəqiqləşdirmək və təşkil etmək;
- Menyu üçün xammalın miqdarını müəyyən etmək və hazırlamaq, reseptlərə və texniki şərtlərə uyğun olaraq keyfiyyət və üslub tələblərini təyin etmək;
- Alınan məmulatların kəmiyyətini və keyfiyyətini yoxlamaq;
- Dəqiq miqdarda və müxtəlif ərzaq xidmətinin mövsümü tələblərinə uyğun olaraq ərzağı hazırlamaq;
- Hazırlanan yeməklər üçün tələb olunan inqrediyentləri hesablamaq:
- Çörək məmulatları və ya souslar kimi inqrediyentləri qarışdırmaq;
- Növbəti mərhələlərdə istifadə edilməsi üçün ət və s. bu kimi məmulatları emal edərək hazırlamaq;
- Müasir üsullara əsasən qısa müddət ərzində məmulatlar hazırlamaq;
- Müxtəlif mətbəx alət və avadanlıqlarından istifadə etməklə müvafiq reseptlərə və ya fərdi ideyalara uyğun olaraq inqrediyentləri çəkmək, ölçmək və qarışdırmaq;
- Müxtəlif ərzaqların normativlər üzrə hazırlamaq və xüsusi dizaynla təqdim etmək;
- Reseptə uyğun düzgün miqdarla yeməkləri hazırlamaq.
- Mətbəxin ehtiyatlarını nəzərdə saxlamaq;
- Təsərrüfatı, müəssisənin profilini, yeməyin çeşidini, qidalıq dərəcəsini və estetik görünüşünü nəzərə almaqla gələcək menyular ilə bağlı təkliflər vermək.
- Qida məhsullarının istehsalı, xörəklərin hazırlanması və onların müxtəlif çeşitdə olması zəruridir.
Qəbul: XI sinifdən (ödənişli)
Tədris dili: Azərbaycan, Rus
Təhsil müddəti: 1 il
Qəbul: IX sinifdən (ödənişli)
Tədris dili: Azərbaycan
Təhsil müddəti: 2 il